CD Recensies

CHELLERI: SONATE DI GALANTERIA NR. 1-6

Chelleri: Sonate di galanteria nr. 1-6.  Luigi Chiaizia (kl). Brilliant Classics 96308 (70’48”). 2017
 
Fortunato Chelleri, die oorspronkelijk gewoon Keller (of Kelleri, Kellery, Cheler) heette, werd in 1690 in Parma geboren en overleed in 1757 in Kassel en beoefde het vak kapelmeester. Zijn vader was een Duitser, zijn moeder een Italiaanse, Na de vroege dood van zijn ouders groeide hij op in het muzikantengezin van zijn oom Francesco Maria Bazzani die hem het eerste muziekonderricht gaf.
Chelleri schreef opera’s en was in dienst bij welgestelde families in Barcelona, Florence en Venetië, maar in 1722 werd hij als kapelmeester geëngageerd door vorstbisschop Johann Philipp Franz von Schönborn in Würzburg. Tussen 1732 en 1734 werkte hij aan het hof in Stockholm, mar keerde naar Duitsland terug om het privé orkest van Friedrich, de broer van Wilhelm VIII van Hessen-Kassel te dienen. In Dutsland componeerde hij geen opera’s meer omdat daar geen behoefte aan was maar nog wel het oratorium Beate Mariae Virginis en daarnaast o.m. de hier opgenomen zes Sonate di galanteria. Ook bracht hij  een paar Symfonieën tot stand.
Zoals de titel aangeeft zijn de Sonates in galante stijl en terecht geeft klavecinist  Luigi Chiaizia er een luchtige, zwierige draai aan. De muziek is interessant genoeg om er aandacht aan te besteden.
Sol Gabetta nam zijn Celloconcert in G op (Sony 88607.95350-2) en Vanni Moretto zijn zes ‘Symphonies nouvelles’ en zijn Symphonie in A ‘Bruxelles’). Duitse Harmonia Mundi 88697.29457-2).