CD Recensies

CHOPIN: WERKEN VOOR CELLO EN PIANO (COMPLEET)

Chopin: Nocturne nr. 2 in Es op. 9/2 (bew Gastinel/Désert); Cellosonate in g op. 65; ‘Introduction et polonaise brillante’ in C op. 3; Chopin/Franchomme: ‘Grand duo concertant aux des thèmes de Meyerbeer’s Robert le diable’ B. 70. Anne Gastinel en Claire Désert. Naïve V 5467 (61’52”). 2021
 
Hoe handig is het om alle composities voor cello en piano van Chopin bijeen te hebben op één cd. Met als inleiding een door de uitvoerenden gemaakte bewerking van de Nocturne nr. 2 als milde inleiding. Eén van zijn andere vroeg gepubliceerde werken is de ‘Introduction et polonaise brillante’ uit 1829. Mogelijk met een knipoog noteerde hij dit eerst als ‘Alla Polacca’: ’niets om te verbluffen, maar voor de salon, voor de dames’. Met deze mooie vertolking is de aantrekkingskracht van het werk goed te begrijpen.
De vierdelige Cellosonate in g uit 1845/6 behoort eveneens tot de weinige werken die Chopin niet voor zijn eigen instrument alleen schreef. De sonate was bestemd voor de virtuoos Auguste Franchomme (1808 - 1884) met wie hij samen het ‘Grand duo concertant aux des thèmes de Meyerbeer’s Robert le diable’ schreef.
Gedurende het hele recital zorgen Anne Gastinel en Claire Désert voor kennelijk zorgvuldig voorbereid gaaf samenspel met mooie klankkleuren dat verder ook heel communicatief is.