CD Recensies

CARTELLIERI: SYMFONIEËN NR. 1-4

Cartellieri: Symfonieën nr. 1 in c, 2 in Es, 3 in C en 4 in Es. Evergreen symfonie orkest o.l.v. Gernot Schmalfuss. CPO 777.667-2 (73’13”). 2011
 
De in Danzig geboren Pools-Oostenrijkse componist, violist en dirigent Casimir Anton Cartellieri (1772 - 1807). Zijn vader was Italiaan, zijn moeder, lid van een rondreizende zangersfamilie, was uit van Duitse afkomst en kwam uit Letland. Op 13-jarige leeftijd verhuisde hij met zijn moeder naar Berlijn en ging hij wat later in Wenen bij Salieri en Albrechtsberger muziek (compositie) studeren. Reeds in 1791 werd hij als achttienjarige aan het hof als componist aangesteld. In 1795 ging zijn oratorium Gioas re di Giuda in Wenen in première en in 1796 werd hij daar  aangesteld als kapelmeester aan het hof van prins Lobkowicz. Hij raakte bevriend met Beethoven van wie hij van verschillende werken - de Eroica en het Tripelconcert - de première dirigeerde. Hij overleed al jong op 34-jarige leeftijd in het Boheemse Libceves.
We hebben het aan het initiatief van Gernot Schmalfuss te danken dat we dit viertal (tevens de complete) symfonieën van Cartellieri te horen krijgen. De vertolkingen door zijn Taiwanese orkest maken een zeer alerte en verzorgde indruk.
Cartellieri’s Kerstoratorium is opgenomen op Capriccio 71015.