CD Recensies

COWIE: BIRD PORTRAITS NR. 1-24

Cowie: Bird portraits nr. 1-24. Peter Sheppard-Skaerved (v), Roderick Chadwick (piano). Métier Records MSV 28619 (69’40”). 2021
 
De Engelse kunstenaar Edward Cowie (1943) is componist, schrijver, schilder en natuurwetenschapper. In die hoedanigheden maakte hij net als Messiaen, die er echter meteen een religieuze boodschap aan meegaf, maar op kleinere schaal een aantal muzikale vogelportretten uit vier verschillende Britse leefgebieden van achtereenvolgens de ‘Mute swan’, ‘Kingfisher’, ‘Great crested grebe’, ‘Dipper’, ‘Biitern’, ‘Coot’, ‘Barn owl’, ‘Pheasant’, ‘Rook’, ‘Magpie’, ‘Starling’, ‘Skylark’,’Tawny owl’, ‘Green woodpecker’, ‘Song thrush’, ‘Wren’, ‘Bullfinch’, ‘Wood warbler’, Curlew’, ‘Cormorant’, ‘Osprey’, ‘Arctic Terns’, ‘Puffins’ en de ‘Great Northern Diver’. Daarbij blijkt de ‘Mute swan’ toch niet zo zwijgzaam als zijn naam suggereert.
 
Zijn natuurliefde blijkt ook uit het kamermuziekwerk ’Night owls’, de ‘Birdsong bagatelles’ uit 2004 uit 1999 en het orkestwerk ‘The great Barrier Reef’ uit 2013 als onderdeel van Earth music 1. In deze muziek imiteert hij niet zozeer de natuur, maar legt hij een verband tussen wat en waar de vogels zingen (op het water, in de tuin, het vrije veld en op zee, wat aanleiding geeft tot heel originele vondsten).
De aanleiding tot het schrijven van deze nieuwe compositie was het isolement waarin de componist als gevolg van de Coronacrisis raakte. Maar dat maakte het voor Cowie en zijn vrouw Heather mogelijk om tochten in de natuur te maken. Dat hij tot 24 vogelportretten kwam, is geen toeval. Denk aan Bachs Wohltemperiertes Clavier, de 24 Préludes van Paganini en Pierre Rode.
Het aardige is dat deze stukken ook als ‘absolute’ muziek zonder de vogels te herkennen, kan worden genoten.
Belangrijkst van al is waarschijnlijk dat Peter Sheppard-Skaerved en Roderick Chadwick deze stukken zo fris en goed spelen. Het maakt dat ik verlangend uitzie naar een opname van Cowie’s ‘Bird Portraits’ waarin hij ook Australische vogels voorstelt.
Overigens: Cowie schreef ook een Concert voor orkest en twee Klarinetconcerten, waarvan nr. 2 is opgenomen (Alan Hacker met het Liverpool filharmonisch orkest o.l.v. Howard Williams op Métier Records MSV 92108) in 1984.