CD Recensies

CANNABICH: FLUITKWINTETTEN

Cannabich: Fluitkwintetten  op. 7 nr. 3 in e, 4 in G, 5 in D, 6 in G. Camerata Köln. CPO CPO 999.544-2 (58’43”). 1997
 
Johann Christian Cannabich (1731 - 1798) behoorde tot de bekende componisten die in de jaren 1760 en 1770 werkzaam waren aan het hof in Mannheim. Hert muziekleven van de keurvorst stond op een dusdanig hoog niveau dat het orkest van de keurvorst waarvan Cannabich de leider was, de reputatie had het beste ter wereld te zijn. Mozart behoorde tot degenen die daarnaar bewonderend kwamen luisteren toen hij in 1777 op weg was naar Parijs.
Cannabich uitte zich niet alleen heel goed in de grote symfonievorm (Bamert op Chandos CHAN 10379), hij schreef ook zeer dankbare muziek voor kleinere ensembles, zoals in zijn twaalf Strijkkwartetten, zes Pianotrio’s en dertig Vioolsonates. Enigszins verdwaald daartussen staan de zes Fluitkwintetten, waaruit hier een keuze is gemaakt.
Camerata Köln heeft zich toegelegd op de uitvoering van kamermuziek uit de zeventiende en achttiende eeuw en bestaat uit Michael Schneider (fl), Karl Kaiser (v), Christine Busch (v), Rainer Zipperling (va) en Sabine Bauer (vc). Een ensemble dat zich geheel goed thuisvoelt in de muziek van Cannabich en dat hem in deze kwintetten zo goed als maar mogelijk tot leven wekt.