CD Recensies

Bijdrage leveren?

Geef uw bedrag in

CIURLIONIS: ON THE HARP STRINGS

Čiurlionis: On the harp strings. ‘Dedication’ in Bes (bew), ‘Elegie’ in d (bew), ‘Humoresque’ in g (bew), ‘Impromptu’ in fis (bew), ‘Wiegenlied’ in G (bew), ‘Mazurka’ in b, ‘Moment musical’ in A (bew), ‘Nocturnes’ in cis en fis, ‘Pastorale’ in Des, ‘Preludes’ in Bes, Des, D, F, Fis (bew), ‘Sejau ruta’ (bew). Joana Daunyte (hrp). Naxos 8.579108 (59’23”). 2021 
 
Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (1875 – 1911) wordt beschouwd als de belangrijkste componist uit Litouwen aan het begin van de twintigste eeuw. Hij was tevens schilder en overleed helaas jong. Toch liet hij zo’n driehonderd schilderijen en vierhonderd muziekwerken na. Daarmee oogstte hij internationaal veel waardering, wat niet verhinderde dat hij buiteneigen land wat vergeten dreigde te raken. Gelukkig wordt dat voorkomen door opnamen als deze. Er is  in 1921 een museum aan hem gewijd in Kaunas.
Daarvoor bewerkte de eveneens Litouwse harpiste Joana Daunyte een aantal van zijn pianowerken die zijn beïnvloed door het mooie Baltische landschap en de lokale volksmuziek voor haar instrument en plaatst deze zo in een mooi nieuw perspectief.
Alle originelen zijn terug te vinden in het album met  zijn volledige pianowerken op twee cd’s (Melodiya MEL CD 10.01875) uit 2011.

Geef uw bedrag in