CD Recensies

CLARKE, R.: A DIFFERENT GAME, WERKEN VOOR PIANOTRIO

Clarke, R.:  A different game.  Pianotrio’s nr. 2, 3 en 4 ‘A different game’, ‘Con coro’ voor viool, cello en tape, 'Gleann dá loch', ‘In Umbra’ voor solocello. Fidelio trio. Métier MSV 28561 (63’17”). 2016  
 
Rhona Clarke (1958) is een Ierse componiste en muziekpedagoge die in Dublin en Belfast studeerde en met enige van haar werken onderscheidingen won. Ze beweegt zich op vele muziekterreinen, behalve de opera en gebruikt soms elektronica, maar dat hoeft niet kopschuw te maken. Haar muziek klinkt doorgaans vitaal en hoffelijk en het Pianotrio neemt als genre een belangrijke plaats in binnen haar oeuvre. Deze werken zijn vaak slechts tweedelig, alleen nr. 4 telt vier delen.
Vooral het intermezzo en het scherzo uit nr. 2 laten een blijvende indruk na. Pianotrio nr. 3 is uit 2002, maar werd in 2015 herzien. Maar de meest substantiële indruk maakt Pianotrio nr. 4 met zijn invloeden van minimalisme en jazz (vandaar de titel A different play). Het begint met een moderato en eindigt met een sardonische, desintegrerende wals. Het werk werd in 2016 speciaal gecomponeerd voor het uit Darragh Morgan (v), Adi Tal (vc) en Mary Dullea (p) bestaande Fidelio trio.
In Gleann dá loch uit 1995 wordt een impressie gegeven van de gelijknamige, gedurende de ijstijd ontstane vallei in district Wiclow waar zich een klooster en de galena loodmijn bevinden. ‘Con coro’ uit 2011 maakt een sombere indruk en ‘In Umbra’ een daarentegen heel kalme.
Clarke gebruikt geen Ierse volksmuziek maar verwerkt in haar muziek wel indrukken van het mooie Ierse landschap waarin de mens nooit ver weg is.