CD Recensies

CONCONE: SONATES VOOR FAGOT EN HARP OP. 2 NR. 1-6

Concone: Sonates voor fagot en harp op. 2 nr. 1-6. Mavroudes Troullo (fag) en Rachel Talitman (hrp). Harp & Company CD 5050-47 (72’42’’). 2021
 
Deze cd geeft wat raadsels op, want om te beginnen is nauwelijks iets bekend over de Italiaanse componist Luigi Concone, laat staan over zijn werk. Vermoed wordt dat het om een componist en harpist gaat die begin negentiende eeuw als lid van de kapel van de hofhouding in Turijn werkzaam was. Maar hij leefde ook enige tijd in Parijs, waar de harp destijds in hoog aanzien stond. Zijn meeste werken werden daar gepubliceerd onder zijn Franse naam Louis. Ricordi gaf zijn werken in Italië uit, Richault in Frankrijk en zijn ’30 Progressieve études’ op. 26 verschenen rond 1900 bij Costallat in Parijs.
De zes ‘Sonates progressives’ voor fagot en harp zijn een unicum want andere werken voor dit tweetal instrumenten zijn nauwelijks of niet bekend. Bij Mavroudes Troullo en Rachel Talitman belanden ze in uitstekende handen voor deze bijzondere cd première. Andere opnamen met muziek van Concone zijn niet bekend.