CD Recensies

COSTE: LIVRE D'OR DU GUITARISTE E.A.

Coste: Livre d’or du guitariste op. 52 nr. 1-38, ‘Valses des roses’, de Visée: ’Stukken’ nr. 1-6 uit Méthode complète pour la guitare. Carlo Fierens. Da Vinci C 00519 (61’21’’). 2020
 
Het is misschien unfair om te beweren dat de Franse componist/gitarist Napoléon Coste (1805 – 1883) wegkwijnde door zijn verbinding met de Spanjaard Fernando Sor (1778 – 1839) omdat hij met zijn muziek en zijn spel nooit zo tot de verbeelding sprak als zijn Spaanse vriend. Niettemin was hij in zijn tijd de beste Franse gitarist. Mar hij had de tijd tegen: de belangstelling voor de gitaar nam in Frankrijk eerder af dan toe en  Sor, Dionisio Aguado (1784 – 1849) en de Italiaan Ferdinando Carulli (1770 – 1841) waren minstens zo populair.
Het was gangbaar voor gitarist/componisten dat ze onder de werken die ze publiceerden ook studiemateriaal om de techniek te verbeteren opnamen.
Op die manier hebben de hier opgenomen werken dus primair een didactisch doel. Nuttig voor huidige gitaarstudenten en hopelijk onderhoudend voor de niet gitaar spelende luisteraar die hier mogelijk talrijke bewerkingen van melodieën van De Visée, Haydn, Mozart, Beethoven en anderen zal tegenkomen.
Nadat de piano de gitaar afloste in het maken van huiselijke muziek, raakten de stukken van Coste in vergetelheid. Het is nuttig dat de Italiaan Carlo Fierens, docent aan het Conservatorium Gesualdo da Venosa in Potenza ze heel mooi nieuw leven inblaast. Deze uitgave maakt deel uit van een volledige opname van Coste’s  gitaarwerken.