CD Recensies

CARTER: TRILOGY, KWINTET

Carter: Trilogy; Kwintet; Veress: Sonatine; Diptych; Holliger: Kwintet. Heinz Holliger (hobo), Klaus Thunemann (fagot), András Schiff (piano), Ursula Holliger (harp), Elmar Schmid (klarinet), Radovan Vlatkovic (hoorn) en Felix Renggli (fluit). Philips 446.095-2 (76’45”). 1993

 

Een interessant programma rond de Zwitserse hoboïst Holliger die opdrachtwerken en eigen werk: speelt eerst met zijn vrouw Ursula de Trilogy voor hobo en harp en het piano/blaaskwintet van Carter, vervolgens van een van zijn leermeesters, Sándor Veress de sonatine van hobo, klarinet en fagot plus het Diptych (tweeluik)  en tot slot zijn eigen kwintet voor piano en blazers uit 1989, waarin hij zich van een minder complexe, eerder expressionistische kant laat zien. De verklanking van dit een kwartier durende stuk is heel virtuoos, maar het maakt wel een wat kille indruk.

Meer persoonlijkheid ademen de stukken van Carter en Veress. Vooral voor het werk van Carter moeten we dankbaar zijn want er bestaan nauwelijks opnamen van en zeker niet zo’n goede.