CD Recensies

CABEZON: LA TECLA DE L'ALMA

Cabezón: La tecla de l’alma. Lia Serafini (s) en Paola Erdas (klavec.). Arcana A 357 (65’12”). 2009

 

Commentatoren beweren vaak dat de muziek van het Iberisch schiereiland zich danig onderscheidt van die uit West Europa, hoe hecht de dynastieke, diplomatische en culturele onderlinge banden ook waren gedurende de vijftiende en zestiende eeuw.

Deze nieuwe, overigens in de oude dorpskerk in Bunnik opgenomen cd met de titel ‘Klaviatuur van de ziel (geest)’ van de Italiaanse klaveciniste Paola Erdas die op een kopie van Andreas Kilström van een Antwerps Joannes Couchet instrument speelt, bevat tiento’s, pavanes, diferencias en een romace, gelardeerd met vier liederen. Opmerkelijk in het programma zijn een Áve Maria stella’ in het Gregoriaans en van de componist plus een ‘Pavana hispanica’ van Sweelinck.

Eigenlijk kan worden vastgesteld dat deze werken van de blinde organist van Karel V en Philips II helemaal niet zo uitgesproken Spaans klinken, maar eerder als voorbeeld van een pan-Europese muziektraditie kunnen gelden. De kwaliteit van de vertolkingen – in de geest van het pionierswerk van een ensemble als Hespèrion XX – en de stijlvolle panache waarmee het geheel klinkt, zijn voorbeeldig. De gezongen teksten staan met uitstekende toelichtingen in het bijgevoegde boekje.