CD Recensies

CHOPIN: WALSEN NR. 1-14, ČEPLIAUSKAITĖ

 

Chopin: 14 Walsen. Šviesė Čepliauskaitė. Vilnius Recording Studio VSCD 123 (49’45”). 2004

 

Luisterend naar de Litouwse pianiste Šviesė Čepliauskaitė die een jaar in Warschau aan de Chopin Academie bij Barbara Hesse-Bukowska studeerde en die niet alleen Chopin in het centrum van haar aandacht plaatste, maar dus ook aan de bron veel over hem leerde, passeren onwillekeurig de namen van een heel stel beroemde Poolse Chopinvertolkers de revue: van Paderewski via Rubinstein en Askenase ook Ekier, Harasiewicz, Czerny-Stefanska en Zimerman, Wociechovski, Blechacz tot inderdaad Čepliauskaitė, hoewel die uit het buurland komt.

Haar spel heeft ook typisch iets van het smachtende, vermengd met trots, geuit met dat specifieke sensibele rubato dat men moet aanvoelen of anders moet aanleren. Ook subtiliteit en intimiteit zin nastrevenswaardige eigenschappen in deze muziek met een typisch Parijse salonachtergrond. Zo ontstaan autonome karakterbeelden. Ze worden niet in chronologische volgorde maar naar eigen inzicht afgewikkeld wat de afwisseling ten goede komt.

Kleine aangename verrassingen mankeren niet. Het is de moeite deze frisse voordracht van een jongere pianiste eens te beluisteren naast de onverwoestbare groten Lipatti (EMI 566.904-2) en Rubinstein (RCA 09026-63047-2). De pianiste zelf is voor nadere informatie en bestelling het makkelijkst bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..