CD Recensies

CLARKE: ALTVIOOLSONATE

 

Brahms: Altvioolsonate nr. 2 in Es op. 120/2; Vieuxtemps: Altvioolsonate in Bes op. 36; R. Clarke: Altvioolsonate. Tabea Zimmermann en Kirill Gerstein. Myrios MYR 004 (65’39”). 2010

 

Altviolisten zal dit repertoire bekend zijn. Voor anderen zal echter de Engelse Rebecca Clarke (1886-1979) een onbekende zijn. Ze had een opmerkelijke loopbaan. Ze was namelijk de eerste vrouwelijke student van de beruchte vrouwenhater Stanford; ze stuurde haar altvioolsonate in 1919 onder pseudoniem in voor een compositiewedstrijd. In de eindronde ging het tussen haar sonate en de altvioolsuite van Bloch. De jury verkoos toen het werk van Bloch boven dat van een volslagen onbekende componist.

Dat is niet de enige reden om het werk nu te leren kennen. Het is namelijk een prachtsonate die met een krachtig impetuoso begint. Dan volgt een verbluffend briljant scherzo. De eerste helft van de finale is een adagio dat de plaats inneemt van een langzaam deel voordat een gepassioneerd allegro het werk afrondt.

Van dit werk bestond een  mooie opname van Matthew Jones en Michael Hampson (Naxos 8.572579), maar de nieuwe uitgave klinkt doorleefder, warmer, wat minder voornaam.

Iets bekender is de sonate (1836) van Vieuxtemps, de componist die bekender werd met zijn vioolconcerten, vooral het vijfde. De altvioolsonate is knap van opzet en ligt ideaal voor het instrument, maar kan alleen tot de schijn van meesterwerk worden verheven in uitstekende handen zoals hier. Zimmermann voegt zich daarmee in het selecte groepje andere topvertolkers: Nobuko Imai/Roger Vignoles (Chandos CHAN 8873) en Lars Anders Tomter/Havard Gimse (Simax PSC 1126), maar is zo mogelijk nog welsprekender.

Overbekend is tot slot de Tweede Altvioolsonate van Brahms. Aan mooie opnamen van dit werk heeft het niet ontbroken. Denk aan Bashmet/Muntian (RCA 09026-63293-2), Mintz/Golan (Avie AV 2057) en Power/Crawford-Phillips (Hyperion CDA 67584) die beide Brahmssonates vastlegden, maar wie aan deze ene genoeg heeft, kan nauwelijks een betere advocaat voor het werk vinden dan de sympathieke Zimmermann.