CATALANI: LA WALLY
CD Recensies - C

 

 

Catalani: La Wally. Eva Marton (s), Francesco Ellero d’Artegna, Alan Titus, Francisco Araiza, Birgit Calm, Julie Kaufmann en Michele Pertusi met koor en orkest van de Beierse omroep o.l.v. Pinchas Steinberg. Sony 88697575892 (2 cd’s, 1u 56’55”). 1989

 

Wanneer we in de opera’s Loreley uit 1890 en La Wally uit 1892 sporen menen te horen van Ponchielli, is dat niet zo verwonderlijk want Alfredo Catalani (1854-1893) studeerde bij hem. Het werk raakte al vrij snel in de vergetelheid en het was destijds aan het team Tebaldi, Del Monaco, Cappuccilli/Cleva (Decca 460.744-2) om er in 1968 hernieuwde belangstelling voor te wekken. Daarna werd het nauwelijks meer gehoord totdat  deze opname uit München verscheen.

In de titelrol van La Wally waarin Tebaldi op haar teerst en ontroerendst naar voren kwam, schittert Eva Marton hier ook maar misschien net niet op evenwaardig niveau. Als compensatie blijkt Francisco Araiza een stuk minder grof dan Del Monaco die wel evenveel heroïsche kracht en intensiteit in zijn stem legt. Alan Titus overtuigt evenzeer in de baritonrol van Gellner en de rest van de bezetting plus orkest en dirigent laten ook heel geëngageerde inbreng horen. Zo ontstond een waardevol, minstens zo klinkend alternatief.