CD Recensies

CIMAROSA: MATRIMONIO SEGRETO, IL

Cimarosa: Il matrimonio segreto. Julia Varady (s), Dietrich Fischer-Dieskau (b), Arleen Augér (s), Julia Hamari (ms), Alberto Rinaldi (b) en Ryland Davies (t) met het Engels kamerorkest o.l.v. Daniel Barenboim. DG 437.696-2, 476.5303 (3 cd’s, 2u 45’43”). 1973

 

Het is goed dat DG deze opname onder een nieuw nummer in de catalogus hield want het team rond Barenboim geeft een bruisende uitvoering van Cimarosa’s komische meesterwerk. Het geheel mag dan niet zoveel finesse hebben als de beste vergelijkbare werken van Mozart en kan in minder vaardige kelen en handen misschien wat saai en conventioneel lijken, maar hier niet. De zang is al even sprankelend als het orkestspel. De vreugden zijn daarom even groot als bij Mozart en sommige ensembles, met name die aan het eind van de eerste akte, bezitten een directe relatie met Figaro.

Fischer-Dieskau grijpt elke mogelijkheid aan om de oude baas Geronimo te karakteriseren bij zijn poging om aristocratische mannen te vinden voor zijn beide dochters. En de drie dames zijn nog treffender, Augér en Varady zelfs super. Hun zusterlijke duetten (vooral in de levendige eerste akte) behoren tot de mooiste uit de hele uitvoering.

Alberto Rinaldi als graaf Robinson die heimelijk is beloofd aan de oudste dochter en Ryland Davies als Paolino die in het geheim is getrouwd met de jongste zustervormen met Julia Hamari als Geronimo’s zuster een voortreffelijk team op een fraai gedigitaliseerde heruitgave.