CD Recensies

CHÁVEZ: SYMFONIEËN NR. 1-6

Chávez: Symfonieën nr. 1 Sinfonia de Antigona, 2 Sinfonia India en 4 Sinfonia romántica. New York Stadium symfonie orkest o.l.v. Carlos Chávez. Philips 422.305-2 (43’55”). 1958

 

Chávez: Symfonieën nr. 1 Sinfonia de antigona, 2 Sinfonia India, 3, 4 Sinfonia romántica, 5 voor strijkorkest en 6. Londens symfonie orkest o.l.v. Eduardo Mata. Vox CDX 5061 (2 cd’s, 2u 14’57”). 1981

 

Chávez Symfonieën nr. 1 Sinfonia de Antigona, 2, Sinfonia India en 3. Londens symfonie orkest o.l.v. Eduardo Mata. Vox CDX 5061 (54’37”). 1981

 

Mexico heeft afgezien van zijn badplaatsen en lekker eten geen geweldig goede reputatie en Mexicaanse componisten evenmin – omdat we hun werken slecht kennen. Toch is het goed om bijvoorbeeld eens uitgebreid naar het werk van Carlos Chávez (1899-1978) te luisteren. Dat leidt tot een grondiger bezoek dan met de langstrekkende gids Dudamel. 

Tegenover de beide eerste symfonieën uit de jaren dertig vorige eeuw staan hier twee latere in eenzelfde idioom.

De archaïsche kwaliteiten van zijn Sinfonia de Antigona zijn indrukwekkend, net als het prachtige gebruik van Mexicaans-Indiaanse thema’s plus het gebruik van been vrijwel ongelooflijk aantal verschillende slagwerkinstrumenten in de Sinfonia India. Om het wat duidelijker te zeggen: het is geen primitieve medicijnman die hier trommelt.

Maar de etnische elementen zijn nauwelijks verinnerlijkt en geabsorbeerd zoals in de werken van Bartók uit dezelfde tijd. Bij Chávez worden alleen even wat zenuwen blootgelegd.

De componist zelf dirigeerde op uiteraard authentieke wijze een aantal van deze werken in 1958 voor een lp van Everest die gelukkig destijds door Philips in licentie werd overgenomen. Everest was bekend om zijn spectaculair mooie opnamekwaliteit die hier ook absoluut nodig was. Hopelijk is deze gedigitaliseerde en met het No Noise principe  gerestaureerde uitgave nog ergens verkrijgbaar.

Gelukkig is ook Eduardo Mata heel goed in staat om deze muziek het volle pond te geven. Hij is de juiste man om deze muziek met overtuiging te presenteren en het Londens symfonie orkest overtuigt zoals vrijwel altijd.