CD Recensies

COUPERIN, A. L.: PIÈCES DE CLAVECIN

Couperin, A-L, 21 Pièces de clavecin. Sophie Yates. Chandos CHAN 0718 (79’39”). 2004

 

Armand-Louis Couperin (1725-1789) was in de verte verwant met de grote François en schreef zoals het in die tijd gebruikelijk was ook Pièces de clavecin. Eenentwintig daarvan zijn hier op een fraai afgevulde en puik klinkende cd bijeengebracht. De stukken, 25 in totaal, waarbij het laatste Les quattre nations zoals de titel suggereert uit vier deeltjes voor L’ Italienne’, L’ Angloise, L’Allemande en La Française bestaat.

Verddr komen we de nodige programmatische titels tegen, zoals ‘La victoire’. ‘Les cacqeuteuses’, ‘La Blanchet’, ‘L’Arlequine ou la Adam’, ‘La Deboisgelou’,maar ook gewone menuetten en gavottes. De ‘Allemande’ en ‘La Grégoire’ vertonen verwantschap met Rameau, maar andere zoals ‘L’Affligée’ en ‘La Chéron’ zijn meer toekomstgericht. De stukken werden in 1751 gepubliceerd.

Het is jammer dat blijkbaar net niet deze stukken compleet op een cd passen, maar Yates komt het verst van de diverse vertolkers op cd. Sophie Yates die op een mooi klavecimbel van Andrew Garlick naar een voorbeeld van Goujon speelt, maakt een voortreffelijke indruk. Een goede raad: speel het plaatje niet te luid af.