CD Recensies

CRUSELL: KLARINETCONCERTEN NR. 1-3

Crusell: Klarinetconcerten nr. 1 in Es op. 1, 2 in f op. 5 en 3 in Bes op. 11. Anthony Pay met het Orchestra of the age of musical enlightenment. Virgin 759.287-2 (71’57”). 1990

 

Aardige vraag voor een muziekraadsel: wie was Bernhard Crusell en waar kwam hij vandaan? Gokjes en verkeerde antwoorden liggen voor de hand. Crusell (1775-1839) was een Finse componist die zijn muzikale loopbaan als jongen in een militair orkest begon, daarna in Stockholm hofmusicus werd, in Berlijn klarinet ging studeren en daarna nog naar Parijs om compositieles bij Gossec te nemen. Later had hij opnieuw een positie aan het Zweedse hof. 

Zijn instrument was de klarinet en hij bedeelde het met fraaie werken. Afgezien van de drie hier opgenomen concerten uit respectievelijk 18811, 1816 en 1829 schreef hij nog een variatiewerk en een concertante voor klarinet, fagot en horn, drie klarinetkwartetten, een opera en 12 liederen.

Een verre verwantschap met tijdgenoot en klarinetliefhebber Weber is niet te ontkennen in deze aardige, melodieuze werken. Net als Emma Johnson op ASV vertaalt Pay, die helemaal op de authentieke toer gaat, deze werken op een passend expressieve wijze. Vooral zijn frasering treft. Het orkest voegt zich naadloos in zijn opvatting.