CD Recensies

CORNELIUS: DER BARBIER VON BAGDAD

Cornelius: Der Barbier von Bagdad. Bernd Weikl (b), Gerhard Unger (t), Sylvia Geszty (s), Trudeliese Schmidt (ms) met het koor van de Beierse omroep en het Münchens omroeporkest o.l.v. Heinrich Hollreiser. RCA 74321-032223-2 (2 cd’s, 1u 41’44”). 1973

 

Peter Cornelius (1824-1874) werd weliswaar even door Liszt gepromoot, maar raakte al tijdens zijn leven wat in vergetelheid. Daaraan veranderde het feit dat in 1974 zijn honderdste sterfdag zowel als zijn honderdvijftigste verjaardag werden gevierd niet veel.

Het enige waaraan eigenlijk de herinnering aan hem voortleeft, is deze opera. Daarvan bestaan diverse opnamen, sommige uit omroeparchieven, maar Hollreiser biedt de beste studioversie.

Een oudere studio opname met een voortreffelijk team bestaande uit groten  Czerwenka/Unger/Gedda/Schwarzkopf, Philharmonia orkest o.l.v. Leinsdorf (EMI 565.284-2, Naxos 8.111337/8, mono) ziet er op papier beter uit, maar bevat wat coupures.

Hollreiser en de zijnen zetten zich naar vermogen in voor dit werk dat daardoor zeker niet het odium van tweede garnituurs compositie meekrijgt. Het is best leuk voor een keer om deze spijs op het programma voor thuis luisteren te zetten.