CD Recensies

CAGE: SEVENTY-FOUR; THE SEASONS; CONCERTO FOR PREPARED PIANO E.A.

Cage: Seventy-four; The sesons; Concert for prepared piano en orkest; Suite for toy piano. Margaret Leng Tan (prep. Piano) met het American Composers orkest o.l.v. Dennis Russell Davies. ECM 465.140-2 (75’50”). 1997

 

Wie na Vivaldi, Haydn, Tchaikovsky, German, Glazoenof en Milhaud nog eens een andere, heel oorspronkelijke kijk op de Vier jaargetijden wil horen, kan terecht bij de balletmuziek van Cage. In de woorden van de componist gaat het hier om een poging om de traditionele Indiaanse kijk op dit natuurverschijnsel weer te geven als stilte en rust (winter), schepping (lente), behoud (zomer) en vernietiging (herfst). De muziek heeft passende exotische trekken, maar het programmatische karakter blijft nogal vaag.

Hierna is Seventy-Four (de ‘nummerstukken’) bij alle hypnotiserende en sfeervolle werking een nogal statisch stuk. Spiritueel minimalisme zoals we dat ook van Pärt, Tavener en Gorecki kennen. Interessant is het om de Suite voor speelgoed piano hier in de levendige orkestratie van Virgil Thomson en Lou Harrison te horen waarmee het werk hoorbaar opfleurt.

Over vertolkingen en opnamekwaliteit valt geen woord van nare kritiek te zeggen.