CD Recensies

CASTELNUOVO-TEDESCO: GITAARKWINTET

Castelnuovo-Tedesco: Gitaarkwintet op. 143; Boccherini: Gitaarkwintetten nr.4 in D en nr.6 in G. Kazuhito Yamashita met het Tokio kwartet. RCA RD 60421 (61’17”). 1990

Het kwintet van Castelnuovo-Tedesco werd midden jaren vijftig door de grote gitaarmeester Andrés Segovia met het Chigiano kwartet nagenoeg volmaakt vastgelegd op o.a. DG 474.961-2 (2 cd’s), Naxos 8.111313 en met het Paganini kwartet op ITM 95001-2. Maar dat gebeurde vaak in minder interessante verzamelprogramma’s. Het interessante hier is dat drie substantiële werken zijn verenigd. Deze componist zat zelden verlegen om een aantrekkelijke melodie en bleef altijd trouw aan traditionele muzikale vormen waarbij hij wel nota nam dat de gitaartechniek een stuk gevorderd was sinds de tijd van Boccherini. Hier verheft hij het instrument tot een concertante status.

De gitaarkwintetten van Boccherini zijn feitelijk gerycelde delen uit bestaande andere werken, waarbij de Franse gitarist François de helpende hand verleende. Geen van beide componisten plaatst de luisteraar voor een emotioneel of intellectueel probleem; er is in beide gevallen gewoon gezorgd voor knap geschreven en onmiddellijk aansprekende muziek. Yamashita die lang bekend stond om zijn uitdagend virtuoze gitaristische gooi en smijtwerk, zoals in zin bewerking van Moesorgski’s Schilderijententoonstelling (RCA RCD 14203), speelt hier met grote gevoeligheid en respect voor een mooie klank en is wat dat betreft geheel één met het geweldige Tokio kwartet en de opnamemensen.