CD Recensies

CRESTON: SYMFONIEËN NR. 1-3

Creston: Symfonieën nr. 1 op. 20, 2 op. 35 en 3 op. 48 Three mysteries. Oekraïne Nationaal symfonieorkest o.l.v. Theodore Kuchar. Naxos 8.559034 (72’39”). 1998

Leve de globalisatie! Is het niet geweldig dat deze opname van het eerste drietal (van de in totaal vijf) symfonieën van de Amerikaanse componist Paul Creston (1906-1985) in Kiev tot stand kwam? Creston behoort tot de meest benaderbare Amerikaanse componisten die het dus de oningewijde luisteraar niet al te moeilijk maakt. De drie werken zijn vrij compact en duren elk maximaal 26 minuten.

De eerste symfonie is een kleurig, uitbundig werk uit 1940 vol ritmische veerkracht, helder omlijnde thema’s en een aantrekkelijk karakter. De titels van de vier deeltjes spreken voor zichzelf: ‘With majesty’, ‘With humour’, ‘With serenity’ en ‘with gaiety’. Ze getuigen van open beleden gevoelens.

Nummer 2 dateert uit 1944, is tweedelig en duisterder van aard, maar à la Mahler eindigend in lichtere sfeer. In nr. 3 uit 1950 wordt het leven van Christus gevolgd. Het begin is pastoraal en vredig in een muzikale beschrijving van de geboorte. Dat gaat over in een blij allegro. Het tweede deel heeft met de kruisiging te maken en is een diepgevoelde klacht zonder boosheid of bitterheid; in de finale komt de opstanding aan bod bij wijze van triomfantelijk besluit.

Het opvallende is dat het orkest uit Kiev zulke goede kwaliteiten toont. Er wordt met flair gloedvol gespeeld en een Amerikaans ensemble zou het haast niet idiomatischer hebben kunnen doen. Ook de opname laat weinig te wensen over.