CAVALLI: GIASONE
CD Recensies - C

Cavalli: Giasone. Michael Chance, Harry van der Kamp, Michael Schopper, Catherine Dubosc, Bernard Deletré, Agnès Mellon met Concerto vocale o.l.v. René Jacobs. Harmonia Mundi HMC 90.1282/4 (3 cd’s, 3u. 53’15”). 1988 

In een proloog gevolgd door drie aktes blijkt Francesco Cavalli die met een libretto van Cicognini een der eersten die Medea weliswaar nog niet als hoofdfiguur in de kring Argonauten rond Jason (Giasone) tijdens een gevechtspauze op weg naar de verovering van het Gulden Vlies een belangrijke rol als minnares verleent. Als dank voor zijn trouwbelofte krijgt hij een magische ring waarmee hij de draak die dat Gulden Vlies bewaakt weet te doden. Maar daarna is het zijn oude geliefde, Isilfe die het pleit wint.

De opera, waarin de mythe slechts losjes wordt gevolgd, was kort na zijn ontstaan zeer geliefd, maar raakte met de andere werken van Cavalli uit de gratie. Het interessante aan het werk is vooral dat de handeling zich afspeelt in de recitatieven en dat de aria’s daar nader op reflecteren.

René Jacobs maakt hier omringd door een team goede solisten eens te meer zijn reputatie waar als iemand die in staat is om ook onbekend repertoire met historisch besef en veel animo tot leven te wekken.

Uit 2010 dateert een tweede, maar onbekende opname van de Vlaamse Opera onder Federico Naria Sardelli (Dynamic CDS 663/1-3).