CD Recensies

COUPERIN, F.: LEÇONS DE TÉNÈBRES NR. 1-3 E.A.

Couperin: Leçons de Ténèbres pour le mercredi saint nr. 1-3; Laetentur coeli et exultet; Magnificat anima mea; VictoriaChristo resurgenti. Véronique Gens (s), Sandrine Piau (s), Emmanuel Balssa (vdg), Christophe Rousset (org) en Les talens lyriques o.l.v. Christophe Rousset. Decca 466.776-2 (66’24”). 1997

 

Naarmate de fraaie opname van Sophie Daneman en Patricia Petibon met Les arts florissant onder William Christie (Erato 0630-17067-2) uit 1996 lastiger verkrijgbaar wordt, richt de aandacht zich meer op deze kort daarop gemaakte uitgave.

François Couperins toonzetting voor solostemmen en continuo van de sombere Tenebrae lessen voor woensdag uit de lijdensweek ontstonden rond 1715. De prachtige melodielijnen en waardige, doch wat van vrees vervulde chromatiek zijn veel serieuzer kost da bijvoorbeeld de frivole klavecimbelwerken van de componist.

Hier horen we twee van de beste Franse baroksopranen die doorleefd en fijnzinnig de schoonheid van deze muziek belichten. Te beginnen met de recitatieven horen we hartroerende klachten met soms vrijwel apocalyptische uitbarstingen. Een bijzonder positief woord geld ook de vocalise-achtige aandacht die de Hebreeuwse letters aan het begin van ieder der delen. De stem van Pau is het lichtst van beide; Gens klinkt wat donkerder en zwaarder met meer vibrato. Dat verschil loont vooral in nr. 3. De viola da gamba met orgel begeleiding is prachtig verzorgd.

Hier was Christie naar verhouding ingrijpender en mogelijk ook levendiger, maar de Deccaversie is veel uitgebreider en bevat slechts twee welkome aanvullingen in de vorm van tweestemmige motetten, het ene voor Pasen, het andere voor St. Bartholomeusdag plus een substantieel Magnificat. Een der mooiste alternatieven voor de Leçons is verder van Ablitzer en Seminario musicale (Harmonic HCD 9140).