CAVALLI: DIDONE
CD Recensies - C

Cavalli: Didone. Claron McFadden, Magnus Staveland, Jordi Domènech, Manuela Custer, Marina de Liso met Europa Galante o.l.v. Fabio Biondi. Dynamic CDS 537/1-2 (2 cd’s, 2u. 20’53”). 2006 

 

Cavalli: Didone. Yvonne Kenny, Laurence Dale,   Judith     Howarth met het Balthasar Neumann Ensemble o.l.v. Thomas Hengelbrock. Duitse Harmonia Mundi DHM 05472-77354-2 (2 cd’s, 2u. 22’01”). 1997

 

Veel wijst erop dat Cavalli de belangrijkste zeventiende eeuwse operacomponist was. Ter adstructie kan zijn Didone uit 1641 dienen. Het libretto van Busenello is als gebruikelijk gebaseerd op het vierde boek van Vergilius’ Aeneis.

In afwijking van de meeste andere componisten die dit gegeven later behandelden, laat Cavalli de geschiedenis al eerder beginnen, namelijk bij de val van Troje, zodat Cassandra en Anchises ook nog een rolletje spelen. Niet alleen dat: het werk eindigt niet met de dood van Aeneas op de brandstapel, maar ze trouwt met Iarbas.

De twee cd opnames die van het werk bestaan houden elkaar in interpretatief opzicht niet geheel in evenwicht. De Dynamic uitgave vertoont enige vocale tekortkomingen/ Opnametechnisch beschouwd is de Duitse Harmonia Mundi studio-opname ook in het voordeel. Bij Dynamic betreft het een ‘live’ registratie met nogal wat bijgeluiden.