CHABRIER: ÉTOILE, L'
CD Recensies - C

Chabrier: L’étoile. Georges Gauthier, Gabriel Bacquier, François Le Roux, Antoine David, Colette Alliot-Lugaz, Ghyslaine Raphanel e.a. met het Ensemble van de Opéra Lyon o.l.v. John Eliot Gardiner. EMI 747.889-8, 358.688-2 (2 cd’s, 1u. 34’51”). 1984

 

Wat Chabrier in 1877 als een opéra bouffe op libretto van Eugène Leterrier en Albert Vanloo bestempelde, mogen we op grond van deze sprankelende uitvoering rustig ook operette noemen. Een operette van de fijnste en subtielste soort omdat Gardiner het werk van alle kanten betoverend laat schitteren. De inhoud van het werk is aan de onbenullige kant, maar de manier waarop de figuren tot leven worden gewekt, is geweldig.

Als prinses Lazuli en Siroco, de astroloog, schitteren Alliot-Lugaz en Bacquier, terwijl het dronkemans duet van koning Ouf 1 (Georges Gautier) en Siroco hoogst hilarisch is. Om maar twee voorbeelden  te geven. De zestien (!) medewerkende zangers zijn alle tegen hun taak opgewassen. Met zijn begeleiding schept Gardiner de juiste sfeer en gelukkig is ook de opname zeer goed geslaagd.

Er bestaat ook een radio opname van Ansermet uit 1941 (Cascavelle VEL 2013) met Ninon Vallin, Hugues Cuénod, maar die haalt niet bij deze enige nieuwere.