CD Recensies

DEBUSSY: IMAGES BOEK I EN II; PRÉLUDES BOEK II, HAMELIN

Debussy: Images boek 1 nr. 1-3 en 2 boek 1-3; Préludes boek 2 nr. 1-12. Marc André Hamelin. Hyperion CDA 67920 (70’34”). 2012

 

Ruim drie jaar heeft dit materiaal bij Hyperion in het magazijn gelegen, maar het is kakelvers gebleven en wekt de verwachting dat we meer Debussy van Hamelin te horen krijgen, te beginnen met het aanvullende eerste boek Préludes.

De door de componist als met een zilverstift getekende toestanden, bewegingen en natuurelementen worden hier door Hamelin fijnzinnig na geschetst op een manier die de luisteraar nog meer te ontdekken geeft.

De beide boeken Images worden met een bijzonder epifenomeen verhelderend gevoel uitgevoerd met voorbijflitsende vinnen en weerkaatst zonlicht in ‘Reflets dans l’eau’ en ‘Poissons d’or’ en met een tijdeloos gevoel van archaïsme in ‘Hommage à Rameau’. Een hoogtepunt uit het tweede boek is de exacte sfeerschets van ‘Et la lune descend sur le temple qui fut’.

Geen wonder dat bij de Préludes een stuk als de virtuoze ‘Feux d’artifice’ een kolfje naar ’s pianisten hand(en) is, maar ook de andere, sfeervolle uitersten als in ‘Brouillards’, ‘Ondine’ en het niet te humoristische ‘Hommage à Pickwick’ komen fraai tot hun recht.  

Vanzelfsprekend waren er voorgangers doe van deze werken in andere combinaties ook prachtvertolkingen gaven. Te denken valt aan Bavouzet  (Images Chandos CHAN 10407, Préludes, Chandos CHAN 10421), Thibaudet (Images, Decca 460.247-2) en Zimerman (Préludes, DG 435.773-2), maar wie nu juist hecht in dit voorgeschotelde programma is heel goed af met Hamelin.