CD Recensies

DONIZETTI: MARTYRS, LES

Donizetti: Les martyrs. Joyce El-Khoury (s), Michael Spyres (t), David Kempster (b), Brindley Sherratt (bs), Clive Bayley (bs), Wynne Evans (t), Simon Preece (bs) en Rosalind Waters (s) met het Opera Rara koor en het Orkest van de Age of enlightenment o.l.v. Mark Elder. Opera Rara ORC 52 (3 cd’s, 3u. 07’36”). 2014

 

De handeling van dit werk gaat terug tot Corneille’s drama over de bekering tot het christendom van de Armeense edelman Polyeucte uit 1642. Donizetti had het thema in 1838 opgepakt voor het theater in Napels als Poliuto maar daar werd het werk door de censuur geweigerd. Later werd de opera vrijgegeven en er bestaan mooie opnamen van met Callas, Corelli, Bastianini en het Scala ensemble onder Votto (EMI 565.448-2) uit 1960 en de opera Rome o.l.v. Jan Latham König (Nuova Era 677667).

Later, in 1840, bewerkte Donizetti Poliuto voor Parijs in Les martyrs, waarbij het stuk tot vier in plaats van drie aktes werd uitgebreid en de recitatieven werden herschreven. Berlioz sprak bewonderend van ‘Credo in vier aktes’.

Er was weliswaar al een eerdere opname van deze minder bekende opera van Donizetti op een libretto van Scribe/Cammarano met Leyla Genscher, Mario di Felice, Renato Bruson en Luigi Roni met het Ensemble van het Donizetti theater in Bergamo onder leiding van Adolfo Camozzo op Myto MCD 972.154 en Living Stage LS 1128 uit 1999, maar deze nieuwe uitgave maakt een verantwoorder indruk in historisch opzicht, allen al door de orkestbezetting die verantwoord is. Dat is goed te horen in het uit drie dansen bestaande divertissement uit de derde akte.

Opvallend genoeg zijn het niet de te bekeren Polyeucte (Michael Spyres) of zijn geliefde Pauline (Joyce El-Khoury) die de meeste indruk maken, maar is het Sévère, de verliefde proconsul (David Kempster) die vooral de aandacht trekt, hoewel alle drie deze rollen op eenzelfde hoge bel canto niveau worden gezongen al heeft El-Khoury daar praktisch soms wat moeite mee.

Mooie inbreng ook van de beide donkere bassen Brindley Sherratt als Félix en Clive Bayley als Callisthenes, maar ng grotere eer geldt het voortreffelijke Opera Rara koor.