CD Recensies

DISTLER: WEIHNACHTSGESCHICHTE E.A.

Distler: Die Weihnachtsgeschichte op. 10; ‘O Heiland, reiß die Himmel auf; ‘Die Nacht wird licht’; ‘Der Stern’;’Heut ist uns ein Kindlein geboren’; ‘Lobt Gott, ihr Christen alle gleich’; ‘Singet frisch und wohlgemut’. Athesinus Consort Berlijn o.l.v. Klaus-Martin Bresgott.  Carus CARUS 8347-2 (75’36”). 2014

 

De Duitse, voornamelijk Protestantse kerkmuziek componerende Hugo Distler (1908-1942) droeg in 1933 zijn bekendste werk, de Kerstgeschiedenis voor solisten en onbegeleid kamerkoor, bij aan aan het rijke repertoire voor deze periode van het jaar. Het bijna drie kwartier durende werk staat in de traditie van Schütz en bestaat voor het leeuwendeel uit aan het Lucasevangelie en in mindere mate aan dat van Mattheus ontleende teksten en stelt hoge eisen aan de uitvoerenden.

Als aanvulling zijn een paar motetten in laatromantische stijl en dezelfde sfeer opgenomen, daaronder nummer 4 uit de Geistliche Chormusik op 12: ‘Singet frisch und wohlgemut’. Het bekende ‘Es ist ein Ros’ entsprungen’ speelt hierin ook nog een rol.

Op de evangelist, tenor Thomas Volle met een een wat beverige stem na wordt niet alleen heel geconcentreerd en zorgvuldig maar ook vrij lichtvoeting gezonden door het Berlijnse Althesinus Consort. Ze wordt een heel fraai klankideaal bereikt om Distlers ietwat droge lyriek toch te verlevendigen. De sopranen zingen zilverachtig helder, de middenstemmen slank en de bassen beweeglijk; de klank is mooi versmolten. De solopartijen zijn netjes door koorleden voor hun rekening genomen. Gezongen teksten zijn goed te verstaan. Op de opname valt niets aan te merken en de ambiance is goed. Interessant is misschien nog de vermelding dat hier gebruik is gemaakt van de Urtext versie.