CD Recensies

DITTERSDORF: CONTRABASCONCERTEN L. 30, 31

Dittersdorf: Contrabasconcerten in Es L. 30, in Es L.31; Sinfonia concertante voor altviool, contrabas en orkest in D; Duo voor altviool en contrabas in Es. Leon Bosch (cb), Robert Smissen (va) met de Academy of St. Martin-in-the-Fields o.l.v. Kenneth Sillito. Meridian CDE 84610 (69’36”). 2011

 

Carl Ditters von Dittersdorf (1736-1799) behoorde ooit tot de belangrijke Weense Klassieken, was van welgestelde afkomst (waardoor hij op 34-jarige leeftijd zijn naam nogal amusant aanvulde met ‘von Dittersdorf’), speelde zelf viool, was kapelmeester aan prinselijke en bisschoppelijke hoven en als componist een veelschrijver met alleen al 120 symfonieën en 40 concerten op zijn naam. Later werd hij nogal verwaarloosd.

Op deze cd zijn z’n solowerken voor contrabas gebundeld en het moet worden gezegd: hij heeft daar wat bijzonders van gemaakt door de mogelijkheden van het instrument goed uit te buiten.

In sommige passages stapelt de solist noten op om zijn virtuositeit te tonen, elders, zoals in het adagio van het concert L. 31 mag het solo-instrument zes minuten lang mooi zingen. 

Maar haast aantrekkelijker nog zijn de werken waaraan ook de altviool in fraaie dialogen te pas komt, tot in de dubbele cadens van de concertante symfonie aan toe. Curieus genoeg is het Duet met 20’28” het langste werk met een beurtelings geven en nemen van beide deelnemers.

Het is knap van de componist (en van de uitvoerenden) dat de contrabas mooi boven de ensembleklank uitkomt. Een niet te grote bezetting helpt. Leon Bosch articuleert helder en weet goed raad met de virtuoze kan van zijn opdracht, getuigde zijn harmonischen en het gegrom in het laagste register. De opnamemensen hebben dit alles keurig in perspectief geplaatst.