CD Recensies

DARZINS: SYMFONIE NR. 20

Darzins: Pianoconcert nr. 2; Ivanovs: Symfonie nr. 20 in Es. Reinis Zarins met het Lets nationaal symfonie orkest o.l.v. Andris Poga. Skani 048 (57’52”). 2015

 

Iedere bijdrage die ons beter bekend maakt met het muziekloeven in de Baltische staten moet de nieuwsgierige West Europese muziekliefhebber welkom zijn. Dat daar geweldige dirigenten vandaan komen, instrumentalisten als Gidon Kremer en Mischa Maisky en dat er even geweldige koren zijn, is genoegzaam bekend, maar behalve Peteris Vasks zijn de meeste componisten hier onbekend. Want wie heeft gehoord van bijvoorbeeld Eriks Esenvalds, Janis Kainins, Adolfs Skuite, Jazeps Vitols?

Natuurlijk is op internet veel informatie hierover te vinden, maar concreet te beluisteren werken zijn  belangrijker.

Op deze onder de titel Born in 1906 aangeboden cd treffen we het pianoconcert nr. 2 uit 1934 van de in 1962 overleden Volfgangs Darzins en de twintigste symfonie uit 1981 van de in 1983 gestorven Janis Ivanovs aan. 

Het pianoconcert dateert uit 1939 en genoot onmiddellijk de nodige, begrijpelijke populariteit. Niet alleen de solist heeft interessants te vertellen, ook de bijdrage van het orkest is onvermoed groot.

Ivanovs schreef 21 symfonieën, de twintigste is uit 1981 en bergt een combinatie van laatromantische, folkloristisch lokale en impressionistische elementen in zich.

Beide werken zijn hier naar behoren uitgevoerd en keurig opgenomen.