CD Recensies

DVORAK: PIANOTRIO'S NR. 3 EN 4, BUSCH TRIO

Dvorak: Pianotrio’s nr. 3 in f op. 65 B.130 en  4 in e op. 90 B. 166 Dumky. Busch trio. Alpha 238 (76’45”). 

 

Een nuttige en aantrekkelijke combinatie van twee der geliefdste en gepasisoneerdste pianotrio’s van Dvorak. Het derde ontstond kort na de dood van Dvoraks moeder (1883) en lijkt tot op zekere hoogte vooruit te lopen op de storm en spanning die de symfonie nr. 7 uit 1885 uitstraalt.

Het uit Mathieu van Bellen (v), Ori Epstein (vc) en Omri Epstein (p) bestaande Busch trio spelen het werk in stijl. Alle drie musici gunnen elkaar expressieve speelruimte zonder dat melodielijnen nodeloos worden uitgerekt of vervormd.

Het tweede deel, allegretto is echt grazioso en de betekenis van meno mosso is juist ingeschat. De finale klinkt eerder veerkrachtig dan echt rustiek.

In het bekende Dumky trio is het een en al kleur en levendigheid. De ‘lied en dans’ ingrediënten met hun afwisselende mooie melodieën en door de volksdans beïnvloede fellere momenten komen mooi naar voren.

Al met al gaat het om een goed verzorgde, subtiele en hoogste muzikale verklankingen die het kunnen opnemen tegen dezelfde koppeling van het Florestan trio (Hyperion CDA 66895).