CD Recensies

DEBUSSY: PIANOTRIO, FEININGER TRIO

Debussy: Pianotrio in G; Petite suite (bew. Riniker); Ravel: Pianotrio in a. Feininger trio. AVI 8553317 (62’58”). 2015

 

Het uit Adrian Oetiker (p), Christoph Streuli (v) en David Riniker (vc) bestaande Feiniger trio beschikt over het vermogen om zonder verlies aan overtuigingskracht zijn stijl aan te passen aan verschillende stijlperiodes. Na hun opname met pianotrio’s van Suk, Dvorak en Smetana (AVI 8553293) volgt deze uitgave met Franse trio’s waarop ze met succes proberen recht te doen zowel aan de salonwereld van Debussy’s trio uit 1880 als aan het briljante, exotische idioom van Ravels trio uit 1914.

De beide strijkers zijn steeds bereid om hun geluid te matigen om speciale expressieve doeleinden te bereiken. Een mooi voorbeeld daarvan is hun duet in de Passacaile van Ravel die mooi afstandelijk en ouderwets klinkt.

De helderheid van de AVI opname maakt het mogelijk om fantastische details in Ravels Pantoum te ontdekken. In het trio van Debussy richt het ensemble zich meer op elegantie dan op het verder uitdiepen van de expressie.

Fris, verbeeldingsvol en resoluut klinkt ook de bewerking van Debussy’s voor piano vierhandig geschreven Petite suite met de deeltjes ‘En bateau’, ‘Cortège’, ‘Menuet’ en ‘Ballet’.

Dit programma is een aardig alternatief voor de uitgave van het Florestan trio, dat de trio’s van Debussy en Ravel combineerde met het Pianotrio in d op. 120 van Fauré (Hyperion CDA 67114 of 30029).