CD Recensies

DVARIONAS: WERKEN VOOR VIOOL EN PIANO (COMPLEET)

Dvarionas: Complete werken voor viool en piano. Elegie ‘Aan het meer’; Sonate-ballade; Elegia canzonetta; Scherzino; Meditation; Pastorale en presto; Ballade; Impromptu; Adagio; Allegro giocoso; Recollection; Stukken voor viool en piano nr. 1-3; Romance. Justina Auškelyté en Cesare Pezzi. Naxos 8.573673 (64’24”). 

 

Tot de aantrekkelijker kanten van de globalisering op kunstgebied behoort de ontsluiting van regio’s die voor de West-Europeaan niet direct bekend staan als beschikkend over een rijke eigen muziekcultuur plus het feit dat er gelukkig cd labels zijn die aan een grotere bekendheid en verspreiding werken. Zo kunnen we voor weinig geld kennismaken met de Litouwse componist, pianist, dirigent en muziekdocent Balys Dvarionas (1904-1972). Wie niet nadere gegevens put uit de begeleidende programmatoelichting vindt uitvoerige gegevens over hem op Wikipedia.

Op deze cd blijkt dat hij in essentie een miniaturist is die zich in vele vormen en diverse sferen uit en een eigen stem ontwikkelde in zijn in wezen romantische, in elk geval niet modernistische, dus aangenaam toegankelijke stukken. Het langste daarvan – Sonata ballade -duurt 13’00”. Al deze werken ontstonden in de eerste decennia na het einde van W.O. II, tussen 1946 en 1970, toen Litouwen noch zuchtte onder Sovjet overheersing. Gelukkig valt daar weinig van de horen in de mooie vertolkingen van de Litouwse Justina Auškelyté en haar Italiaanse partner Cesare Pezzi, een uitstekend, homogeen koppel dat de muzikale intenties van de componist goed aanvoelt.