CD Recensies

DEVIENNE: FLUITCONCERTEN NR. 9-12, GALLOIS

Devienne: Fluitconcerten nr. 9 in e, 10 in D, 11 in b en 12 in A. Patrick Gallois met het Zweeds kamerorkest. Naxos 8.573.465 (67’40”). 2015

 

Behalve een postuum gepubliceerd concert in G schreef François Devienne (1759-1803) een dozijn Fluitconcerten. Zelf speelde de componist, die op 44-jarige leeftijd overleed, behalve fluit ook fagot. 

Op Naxos 8.573230 en 8.573464 begon Patrick Gallois aan een volledige opname van de Fluitconcerten en hiermee rondt hij deze af. Hij is daarmee de enige die voor een complete opname zorgt en hij doet dit als leerling van Rampal heel verbeeldingsvol en briljant met fraaie dynamische schakeringen.

Qua stijl zijn deze werken vrij conservatief, maar zeker nr. 10 munt uit door mooie thema’s en een hechte structuur. Ook wist hij mooi te orkestreren. De werken hebben een vast patroon met expressief, substantieel eerste deel, een lyrisch langzaam deel en een vlot, blijmoedig rondo tot slot. De solopartijen hebben bij alle virtuoze eisen iets heel natuurlijks.

Gallois vertolkt dit mooi op spirituele, heel toegewijde wijze en wordt in dezelfde geest begeleid door het Zweedse kamerorkest. Voortkomend uit de Franse fluitschool weet hij precies waarop het bij deze muziek aankomt.