CD Recensies

DEVIENNE: FAGOTSONATES NR. 1-6

Devienne: Fagotsonates nr. 1 in F, 2 in C, 3 in Bes, 4 in Es, 5 in e en 6 in G. Masahito Takaka (fag), Shin-Iciro Nakano (kl) en Ken-Ichi Kamizuka (vc). Pavane ADW 7416 (62’46”). 1998

 

Kostelijk materiaal vormen deze zes sonates in het domein van de kamermuziek voor fagot. Niet alleen dat, ze moeten een feest voor de fagottist zijn om te spelen want ze zijn zo mooi passend om alle mogelijkheden van het instrument te benutten.

Ze zijn, zoals de titel aangeeft, geschreven voor solo en bas en dat is hier terecht opgevat voor b.c. met klavecimbel en cello om de gesuggereerde harmonieën aan te vullen.

Vooral de geestige kwaliteiten van het laagste toonbereik van aangesproken wat de aantrekkelijkheid van de muziek verhoogt. Vooral sonate nr. 4 is erg de moeite.

Tanaka speelt deze sonates heel vaardig en keurig in stijl, goed intonerend en fraserend op een mooi Frans begin negentiende eeuws instrument van Savary uit 1820. Het beschikt over een zangerige toon in zijn handen. De begeleiding (op een Taskin klavecimbel) en een ook zangerige cello, die heel mooi klinkt in het tenorregister, is ook keurig in orde. Wel is het klavecimbel net iets te prominent vastgelegd.