CD Recensies

DOVE: IN DAMASCUS; OUT OF TIME; PIANOKWINTET

Dove: In Damascus; Out of time; Pianokwintet. Mark Padre (t), Charles Owen met het Sacconi kwartet. Signum SIGCD 487 (73’20"). 2016 

 

De Pakistani Ali Zafar (1980) is in artistiek opzicht een multitalent omdat hij zich manifesteert als dichter, schrijver, acteur, model en zanger/songwriter. Hij schreef onder andere A black cloud in e leaden white sky of De dood door pijnscheuten van sneeuw. Daarin beschrijft hij in 2014 persoonlijke reacties op de Syrische oorlogen.

De Engelse componist Jonathan Dove (1959) koos daaruit een tekst in de vertaling van Anne-Marie McManus voor zijn In Damascus voor tenor en strijkkwartet. Safar noteerde daarin onder meer ‘Mij hart is een zwakte klomp kool’ en ‘mijn hart is een plotselinge stilstand op een bladzijde’.

Het bijzondere van Doves’s inderdaad verhalende muziek hierbij die werd geschreven op initiatief van celliste Hannah Dawson, is de emotionele afstand die hij hiervan neemt. Hij vermijdt het er sensatie aan te ontlenen, te moraliseren of te sentimentalisten; de hele politiek wordt terzijde gelaten en daardoor wordt de muziek geen moment huilerig.

De woorden van de tekst zijn op zich duidelijk genoeg en de muziek daarbij neemt daar genoegen mee. De vertolking van dit werk is dienovereenkomstig: helder, doelgericht spel van de vier leden  Ben Hancox en Hannah Dawson (v), Robin Ashwell (va) en Cara Berridge (vc) van het Sarconi kwartet en een helder, recht door zee verhaal, mooi verteld door Padmore.

De andere werken op deze cd zijn als tegenwicht wat luchtiger van aard en getuigen van Dove’s handelsmerk: economisch te werk gaan. het kwartet klinkt ontspannen en mousserend in het strijkkwartet Out of time (2001) en pianist Charles Owen volgt zich met vrij luchtig doch ook doorleefd spel bij het ensemble in het Pianokwintet (2009).