CD Recensies

DITTERSDORF: SYMFONIEËN NAAR OVIDIUS METAMORFOSEN

Dittersdorf: Symfonieën voor piano vierhandig Ajax et Ulysse, Hercule changé en dieu en Jason, qui emporte la toison d’or. James Tibbles en Michael Tsalka  (fortepiano). Naxos 8.573740 (55’58”). 2014 

 

Vroeger, wanneer tijdens een blinddoektest een barokmuziekje werd voorgespeeld dat ik niet kende, riep ik graag dat het van Carl Ditters von Dittersdorf (1739-1799) was. Daarmee deed ik de componist onrecht, want weliswaar was hij een veelschrijver van een uitgebreid oeuvre, waarin talrijke komische opera’s voorkomen (die niemand kent), een Paasoratorium, een Concertante symfonie voor contrabas, altviool en orkest en de nodige strijkkwartetten voorkomen, hij was ook niet van originaliteit gespeend, zoals eerder bleek uit de zes Symfonieën naar Ovidius Metamorfosen: ‘Die vier Weltalter’, ‘Der Sturz Phätons’, ‘Verwandlung Actaeons in einen Hirsch, ‘Die Rettung der Andromeda durch Perseus’, ‘Die Verwandlung des Phineus und seiner Freunde’ en ‘Verwandlung der lysischen Bauern in Frösche’, opgenomen door Cantilena o.l.v. Adrian Shephard (Chandos CHAN 8564/5).

De bedoeling was in 1781 dat het Ovidius project vijftien van die symfonieën zou bevatten, maar er kwamen slechts zes daarvan tot stand. Drie andere, verloren geraakte daarvan keren hier terug in een arrangement voor piano vierhandig en deze beleven hier hun cd première. Steeds gaat het om verrassende programmatisch geïnspireerde composities vol effectieve, levendige beelden die vaak humoristisch van aard en heel charmant zijn.

Ze worden met veel karakter gespeeld door het keurig op fortepiano spelende duo James Tibbles en Michael Tsalka. Fascinerende muziek in dramatische structuren met verrassende momenten, vol esprit uitgevoerd.