CD Recensies

DAVID, F.C.: LALLA ROUKH

David, F.C.: Lalla Roukh. Marianne Fiset (s., Lala Roukh), Emiliano Gonzalez Toro (t., Nourredine, de koning), Nathalie Paulin (s., Mirza), Bernard Deletré (b., Baskir), David Newman (b., Bakbara) en Andrew Adelsberger (bs., Kaboul) met het Ensemble van de Opera Lafayette, Washington o.l.v. Ryan Brown. Naxos 8.660338/9 (2 cd’s, 1u. 47’00”). 2013

 

Lalla Roukh is een Opéra comique in twee aktes op een libretto van Michel Carré en Hippolyte Lucas uit 1862 van de Frans-oriëntalistische componist Félicien César David (1818-1876). Het werk is gebaseerd op op een Oosterse romance van Thomas Moore (1779-1852) over prinses Lalla Roukh, dochter van de grootmogul die van Delhi naar Bukhara (deel van het het tegenwoordige Oezbekistan) reist om uitgehuwelijkt te worden aan de koning daar.

Onderweg wordt ze verliefd op de minstreel Nourredin die niemand anders is dan de vermomde koning. Ze krijgt twee heel mooie aria’s te zingen, ’Sous le feuillage sombre’ en ‘O nuit d’amour’. Dat het er in dit werk nogal exotisch aan toe gaat, spreekt vanzelf. Maar het zit aardig in elkaar, bevat memorabele melodieën en is heel goed georkestreerd. Aan sfeerschildering ontbreekt het niet. De Amerikaanse uitvoering laat goede solisten en een meer dan adequate begeleiding horen. Aardige cd première.