CD Recensies

DEVIENNE FLUITCONCERT NR. 13; CONCERTANTE SYMFONIEËN NR 3 EN 6

Devienne: Fluitconcert nr. 13 in D op. posth.; Concertante symfonieen nr. 3 in D voor 2 fluiten, 2 hobo’s, 2 hoorns en strijkorkest in D (bew.) en 6 in G op. 76; Viotti: Vioolconcert nr. 23 in G (bew.). Patrick Gallois en Per Flemström met het Zweeds kamerorkest. Naxos 8.573697 (73’43”). 2016

 

In zijn reeks opnamen van de volledige Fluitconcerten van François Devienne komt hij ook Concertante symfonieën tegen, waaraan soms niet alleen fluiten solistisch meewerken. Geen nood, hij zorgt voor een bewerking en doet dat meteen ook maar voor een Vioolconcert van Viotti uit ongeveer dezelfde tijd; zelf voorzag hij zich hier ook van eigen cadensen.

Het gaat om klassieke werken in de eind achttiende eeuw gangbare stijl, fraai van vorm, expressief warm van inhoud. Gallois heeft een mooie, scher gefocusseerde heldere en luchtige toon die precies bij deze muziek past en met zijn grote technische gaven heeft hij niet de minste moeite met de loopjes, arpeggio’s en andere figuraties. De vertolkingen klinken doelbewust en flitsend met mooi uitgesponnen melodielijnen in de langzame delen. Grappig dat hier een Zweeds begeleidend orkest aan te pas komt, maar het zorgt voor een meer dan gedegen begeleiding.