CD Recensies

DIEUPART: BLOKFLUITSUITES NR. 1-3 EN 6, MARTI

Dieupart: Blokfluitsuites nr. 1 in A, 2 in D, 3 in b  en 6 in f; Couperin, L.: Prélude. Corina Marti (blokfl), Tore Eketorp (Quinton), Yizhar Karshon (kl), Soma Salat-Zakarias (vdg) en Ziv Braha (theorbe). Carpe Diem CD 16303 (57’32”). 2013

 

In 1701 liet Charles Dieupart de mogelijkheid open om zijn aan een Engelse hertogin opgedragen en in Amsterdam uitgeven Six suittes de clavessin alleen met klavecimbel, zoals bijvoorbeeld door Fernando Miguel Jaloto (Brilliant 95026, 2 cd’s), of mise en concerts met fluit, klavecimbel, luit en gamba zoals door Sergio Balestracci (Stradivarius STR 33376), of met fluit, klavecimbel, cello en theorbe, zoals door Isabel Favilla (Brilliant Classics 95572) uit te voeren.

Corina Marti houdt ook die grotere bezetting aan, maar beperkt zich op één cd tot vier van die suites, aangevuld met een Prélude van Louis Couperin.  Twee bijzonderheden van deze uitgave zijn, dat Tore Eketorp geen gewone viool bespeelt, maar een typisch Franse quinton, een vijfsnarig instrument met een timbre dat ideaal past bij de klank van de overige instrumenten en dat Yizhar Karshon de oorspronkelijke versie van Suite nr. 6 speelt. In sommige delen worden ad lib instrumenten weggelaten of toegevoegd. Of daar een historisch verantwoord precedent voor is?

Verder alle waardering voor de homogene, levendige vertolkingen met klaveciniste Corina Marti hier in haar fraaie bloklfluitrol. Een iets guller klank dan de opname laat horen, was wel wenselijk geweest.