CD Recensies

DVORAK: PIANOKWINTET NR. 2; STRIJKKWINTET NR. 2

Dvorak: Pianokwintet nr. 2 in Es op. 97 B. 180; Strijkkwintet nr. 2 in Es op. 97 B. 180. Boris Giltburg (p) en Pavel Niki (va) met het Pavel Haas kwartet. Supraphon SU 4195-2 (74’41”). 2016

 

Welk werk kies je wanneer het niet de bedoeling is beide Pianokwintetten van Dvorak te combineren? Dan is het tweede Strijkkwintet, dat net als het bekende Strijkkwartet nr. 12 ook de bijnaam ‘Amerikaans’ heeft een aardige keuze.

Het Pavel Haas kwartet, bestaande uit Veronika Jaroškov en Marek Zwiebel (v), Radim Sedmidubský (va) en Peter Jarusek (vc) heeft zich naar goede Tsjechische traditie en gewoonte deze werken geheel eigen gemaakt en vond in de Russische pianist Boris Giltburg in het Pianokwintet en met altviolist Pavel Niki in het Strijkkwintet gelijkgestemde partners in zeer  doelmatige, onopdringerige uitvoeringen die meer dan voldoende expressie hebben. Giltburg vermijdt netjes een te solistische rol, net zoals Sviatoslav Richter dat ooit in 1982 vòòr hem deed (Philips 412.429-2). Hij begint meteen mooi dromerig en zangerig.

De bijzonderheid van deze weergaves ligt vooral besloten in de royale dynamische contrasten en de wisselende kleuren die worden opgeroepen. Niet alleen vormen de vier strijkers van het kwartet een mooi homogene groep, ze tonen ook individueel het juiste karakter en laten dat horen.