CD Recensies

DORMAN: CONCERT VOOR SLAGWERK EN ORKEST FROZEN IN TIME, SIETZEN

Dorman: Concert voor slagwerk en orkest Frozen in time; Rautavaara: Concert voor slagwerk en orkest Incantations. Christoph Sietzen met het Roemeens nationaal omroeporkest o.l.v. Cristian Mandeal. Sony 190758-2154-2 (50’29”). 2017

 

De titel Frozen in time van het door de in 1975 geboren Israëlisch-Amerikaanse componist Avner Dormans driedelige slagwerkconcert uit 2007 slaat op een reeks imaginaire beelden van de geologische ontwikkelingen van de aarde vanaf de prehistorie tot in het heden. In het eerste deel komt Indo-Afrika als een waterval of lawine binnen met houten klanken, veel marimba en organische vormen om dan even te stollen. In deel 2 is Eurazië aan de beurt met een rustiger, maar ook vrij somber perspectief, een noords, metaalachtig, maar ook met fijnzinnige meditatieve momenten (Tibetaanse klokken vioolsolo) en in het slotdeel gaat het over de moderne Amerika’s met zijn gemengde culturen en geürbaniseerde landschappen, maar zonder Zuid-Amerikaanse of jazzy ritmen. Boeiend, dat zeker. Daar zorgt de in Salzburg geboren, in Luxemburg levende slagerker Christoph Sietzen met virtuoos spel uit de slagwerkkeuken voor. Op YouTube kan men daar een indruk van krijgen.

Colin Currie en het Helsinki filharmonisch orkest onder John Storgårds maakten in 2011 al een opname van Einojuhani Rautavaara’s Incantations  uit 2008 (Ondine ODE 1178-2). Het is een krachtig werk, helder van kleur dat met een nog wat grotere glinsterende virtuositeit en ritmisch opwindender getekend triptiek dan door Currie, maar wel waren diens orkest en opname beter.

De kennismaking met Dorman is deze cd waard.