DONIZETTI: CONVENIENZE ET INCONVENIENZE TEATRALI
CD Recensies - D

Donizetti: Convenienze ed inconvenienze teatrali. Daniela Dessi (s., Corilla Scortichini), Franco Sioli (b., Procolo Cornachhia), Simone Alaimo (bs., Agata Scannatti), Lauretta Perasso (s., Luigia Scannagali), Willim Matteuzzi (t., G. Antolstoinolonoff) e.a. met het koor van het Teatro dell’ Opera Giocosa en het Estense symfonie orkest o.l.v. Antonello Allemandi. Sarx ANG 97006-2 (2 cd’s, 1u. 54’27”). 2004

Het verhaal gaat dat Donizetti in 1822 aanwezig was bij een spectaculaire operavoostelling in Palermo waar van alles misging. De bariton Antonio Tamburini kwam niet uit boven het kabeel van het publiek, waarna hij zijn rol met kopstem verder zong want dat kon hij toevallig heel goed. Hij was daarmee zelfs virtuozer dan de prima donna van dienst, die woedend het  podium verliet.

Daarop nam Tamburini ook haar partij voor zijn rekening en zong zonodig ook een duet met zichzelf. Het publiek vond dat geweldig. Maar misschien behoort dit verhaal wel tot de fabeltjes.  

Wel is zeker dat Donizetti vijf jaar later begon aan zijn hilarische opera La Convenienze ed inconvenienze teatrali. Deze gaat over zeurende zangers en zangeressen. Destijds was een opera pas echt af wanneer de repetities waren afgelopen, want die sterren bedongen liefst allerlei extra noten met hogere of lagere, meer of minder noten - alles wat hun stem maar beter liet uitkomen.

Ook eisten ze extra soli om nog meer te kunnen schitteren en collega’s de loef af te steken. Desnoods werd daarvoor een aria van een andere componist ingelast. Het ging allemaal gepaard met ruzies, dreigementen, woedeaanvallen, smoesjes, opschepperij, onzekerheden en natuurlijk veel jaloezie. Tegenwoordig lijkt het er in het operabedrijf ordentelijker aan toe te gaan,

Maar die toestanden leverden wel ideaal materiaal voor een operaklucht. Daarin gaf Donizetti de hoofdrol aan ‘Mamm’ Agata, de bazige moederen van een sopraan die donders goed weet hoe ze haar dochter naar voren moet schuiven. Het is - naar het voorbeeld van Palermo? - een travestierol voor een grote bariton in een jurk. Zijn tegenspeelster is bij voorkeur een potsierlijk kleine sopraan. Het zou een dvd waard zijn om dat ook te kunnen zien.

In elk geval is er tenminste deze cd opname met een behoorlijk goede uitvoering om van alle verwikkelingen te genieten.