CD Recensies

DVORAK: SYMFONIE NR. 9; EEN HELDENLIED, URBANSKI

Dvorak: Symfonie nr. 9 in e op. 95, B. 178 Uit de nieuwe wereld; Een heldenlied op. 111, B. 199. NDR Elbphilharmonie o.l.v. Krysztof Urbanski. Alpha ALPHA 269 (61’30”). 2016

Voor deze vlotte, robuuste uitvoering van de op cd oververtegenwoordigde Symfonie hoeft men met de opnamen van het Boedapest Festival orkest o.l.v. Iván Fischer (Philips 464.640-2), het Concertgebouworkest o.l.v. Nikolaus Harnoncourt (Teldec 3984-25254-2) en het Berlijns filharmonisch orkest o.l.v. Rafael Kubelik (DG 447.412-2) achter de hand niet aan te schaffen. Al kent deze wel mooie momenten met een furiant-achtig scherzo en een gepassioneerde finale.

Het is echter het bijna 20 minuten durende energieke Heldenlied, een vrij onbekend Symfonisch gedicht en tevens zijn laatste dat deze uitgave zeer de moeite waard maakt. In plaats van een literaire of landschappelijke, heeft het een heel persoonlijke achtergrond, al gaat ij daarin niet zo ver als Richard Strauss in zijn Heldenleben. Waar hij in zijn overige werken meestal vrij objectief was, bezingt hij hier zonder gêne zijn eigen artistieke pelgrimstocht door het leven en levert die af als een soort geloofsbrief van zijn eigen creativiteit. Dat gebeurt in een quasi symfonische opzet inclusief een treurmars als langzame episode. Urbansky geeft daar op meeslepende manier inhoud aan en maakt zo iets bijzonders van dt programma.