CD Recensies

DONIZETTI: VESPER PSALMEN

Donizetti: Vesper psalmen. Solisten met het Simon Mayr koor en Concerto de Bassus o.l.v. Franz Hauk. Naxos 8.573910 (66’54”). 2017

Als het bij Donizetti om opera’s gaat, zijn cd premières nog steeds mogelijk en bij een uit dertien psalmen bestaand gewijd werk als de Vesperpsalmen uit 1820 met delen als is dat helemaal niet verwonderlijk. Daarin komen we  veel vertrouwde delen als ‘Dixit Dominus’, ‘Beatus vir’, ‘Laudate pueri’ ’Nisi Dominus’, ‘Magnificat’ en ‘Salve regina’ tegen, maar ook onbekendere als ‘Tecum principium’, ‘De torrente’ en ‘In convertendo’ tegen.

Het zal niet verbazen dat deze werken een sterke romantische bel canto en dus opera invloed hebben waarin het niet aan drama en melodieusheid ontbreekt, Ook de orkestratie is kleurig. 

Voor de uitvoering staat een goed stel solisten klaar met de sopranen Andrea Lauren Brown en Anna Feith, de alten Johanna Krödel en Verinika Sammer, de tenoren Markus Schäfer en Christoph Rosenbaum, en de bassen Daniel Ochoa en Niklas Maltmann. Zij weten met afwisselende inzet de muziek retorische kracht te verlenen.

Samen met het Simon Mayr koor en Concerto de Bassus zorgen zij dat we dit werk dat in manuscriptvorm een paar eeuwen ergens lag te slapen fraai uit zijn Doornroosjesluimer te wekken.