CD Recensies

DODERER: KAMERMUZIEKWERKEN

Doderer: Music is my life. ‘Like the sun’; ‘Traisental-Ländler’; ‘Mattsee’; ‘Wutmarsch’; ‘Break on through’; ‘Die Farbe Rot’; ‘Heidekrautwalzer’; ‘Tango’. Ferhan en Ferzan Önder (p), Nikola Djoric (acc), Duo Accord en Auner kwartet. Capriccio C 5342 (68’41”). 2017

De Oostenrijkse componiste Johanna Doderer (1969), die in Graz bij Beat Furrer en in Wenen bij Klaus Peter Satller en Erich  Urbanner studeerde, huldigt als levensmotto ‘Mein Leben ist die Musik’ en onder die noemer is hier een achttal kamermuziekwerden voor kleine bezetting van Johanna Doderer uit de periode 2012 tot 2017 verzameld.

Nadat ze diverse moderne compositietechnieken had beproefd, belandde ze tenslotte in het vaarwater van Shostakovitch en de Baltische componisten aan de rand van het vroegere Sovietrijk. Maar hier gaat het zoals sommige titels aangeven vooral om Oostenrijkse avant-garde werken. Veel inspiratie vindt ze blijkens enige titels in de natuur of tijdens het bergklimmen (‘klimmen is als componeren: ik vind mijn ritme en adem in de muziek’). Daarin zijn soms ook woede en komische situaties verwerkt en brengt ze die muzikaal naar voren.

De verschillende uitvoerenden op deze cd zijn zich alle goed van deze eigenschappen bewust en brengen die tijdens hun spel goed naar voren. Dan blijkt Doderers werk best attractieve kan te hebben.

Misschien is het aardig om hierna ook eens te luisteren naar haar 4 Pianotrio’s met het Vilotrio (Capriccio C 52220).