CD Recensies

DONIZETTI: BELISARIO

Donizetti: Belisario. Nicola Alaimo (b., Belisario), Alastair Miles (bs., Giustiniano) Joyce El-Khoury (s., Antonina), Camilla Roberts (s., Irene), Russell Thomas (t., Alamiro), Eglise Gutierrez (s., Amina) e.a. met de BBC Singers en het BBC Symfonie orkest o.l.v. Mark Elder. Opera Rara ORC 49 (2 cd’s, 2u., 04’53”). 2012 

In zijn opera Belisario, die in 1836 in Venetië in première ging en meteen volgde op Lucia di Lammermoor, schetst Donizetti de traumatische relatie tussen de beroemdste Byzantijnse generaal Flaviius Belisarius (505 - 565) en het verraad diens moordzuchtige vrouw Antonina. Verdere belangrijke rollen zijn weggelegd voor zijn wilskrachtige dochter Irene en de hereniging met zijn als kind zoekgeraakte zoon Alamiro.

Het relaas is in drie aktes met de titels Il trionfo, L’esillo en La morte vervat. Van het werk bestaan drie opnamen, waarvan deze de aantrekkelijkste is. Veel daarvan is te danken aan de krachtige inbreng van Nicolai Alamo in de titelrol. Naast hem is Joyce El-Khoury een voortreffelijke, fraai zingende en goed vocaal acterende Antonina en Camilla Roberts een mild klinkende, heel expressieve Irene. De Amerikaan Russell Thomas is een lyrische gevangene Alamiro. Heel goed karakteriserend is Alastair Miles als Giustiniano.

Veel bel canto op hoog niveau is hier te horen en op het aandeel van koor en orkest valt niets aan te merken. Een heel sympathiek resultaat.