CD Recensies

DANCKERTS: MISSA DE BEATA VIRGINE

Danckerts: Missa de Beata Virgine. Cantar Lontano o.l.v. Marco Mencoboni. Pan Classics PC 10327 (51’05”). 2009

Ghiselin Danckerts (1510 - 1567) was een Zeeuwse zanger, muziektheoreticus en componist die in de Renaissance actief waren in Rome, met name in de pauselijke kapel sinds 1538. Als gevolg van een reorganisatie om het koor te verkleinen werd in 1568 zijn positie daar opgegeven. Tevoren was hij in dienst van een Napolitaanse edelman die hem naar Italië had gehaald.

Er zijn maar weinig van zin werken overgeleverd: een Motet en een toonzetting voor acht stemmen van La etamini in domino, diverse Madrigalen en Puzzelcanons plus dezer pas onlangs  teruggevonden Mis. Een typisch polyfoon werk voor die tijd, nog gebaseerd op het gregoriaans met geïmproviseerde elementen in een piramidale vorm.

De Mis bestaat daardoor uit de delen ‘Gaudeamus omnes in Domino’, ‘Kyrie’, ‘Gloria’, ‘Assumpta est Maria’, ‘Credo’, ‘Felix namque es’, ‘Sanctus’, ‘Agnus Dei’ en ‘Beata viscera Mariae Virginis’. Die extra misdelen zijn wat desoriënterend. Maar de nogal extatische muziek is best fascinerend en boeit b=ruim vijftig minuten lang met het Kyrie en het felle Gloria als hoogtepunten en de toevoegde delen als voor die tijd modernistische verschijnsel. Sanctus en Agnus Dei zijn heel mooi inn hun gestrengheid.

Om veel meer dan een kanttekening uit de muziekgeschiedenis gaat het niet, maar het is goed om daar kennis va n te nemen. Canto Lontano is een mannenkoor met 2 solostemmen en 2 countertenoren, elk twee tenoren voor de eerste en tweede stem, 2 dito bassen en een contrabas. De onderlinge balans is niet steeds ideaal en de pauzes tussen de delen zijn nogal kort uitgevallen, maar verder is de opname best geslaagd, want er wordt mooi en stijlvol gezongen.