DURANTE: NAPOLITAANSE KERSTMUZIEK
CD Recensies - D

Durante: Napolitaanse Kerstmuziek 1. ‘Ad presepe venite’ Motetto in pastorale per la nativitate Jesu Christe in G; Magnificat a 4 voor koor en b.c. in Bes; Litanie della BMV in f; Magnificat a 4 voor koor en b.c. in c; Missa pastorale in A. Roberta Mameli (s), Ursula Eittinger (a), Andreas Post (t), Stephan MacLeod (bs) met de Kölner Akademie o.l.v. Michael Alexander Willens. CPO 777.571-2 (72’51”). 2011

Durante: Napolitaanse Kerstmuziek 2. Missa In afflictiones tempore; Pastorale Cito pastores; Laudate overi ‘breve’ (detto il Grottesco); Litanie a due voci. Monica Piccinini (s), Christina Kühne (s), Ursula Eittinger (a), Alberto ter Doest (t), Thilo Dahlmann (bs) met de Kölner Akademie o.l.v. Michael Alexander Willens. CPO 777.734-2 (70’27”). 2011

Francesco Durante (1684 - 1755) behoorde aan het begin van de achttiende eeuw in Napels tot de belangrijkste componisten van kerkmuziek al leerden we hem eerder vooral kennen als de schrijver van instrumentale werken als de Concerten voor strijkorkest, -viool, -orgel en -klavecimbel.

Niettemin schijnt zijn Magnificat in Bes tot zijn bekendste en meest  uitgevoerde werken te behoren. Zijn meeste voor de kerk geschreven werken behoren tot de ontdekkingen uit de afgelopen decennia. Het gaat daarbij vooral om Pastorales, Litanieën, Motetten, Missen en Magnificats.

Een aantal werken dat specifiek voor de Kersttijd bestemd is, werd op dit tweetal uitgaven gebundeld. 

Willens ontpopt zich daarbij als een groot pleitbezorger van deze werken van Durante die meteen ook meer inzicht heeft in het idioom van Durante. Hij zorgt ervoor dat de muziek voortdurend in beweging blijft en zorgt dat deze tevens impact heeft. Ik heb me alleen wat verbaasd dat ik slecht zelden hobo’s en hoorns hoor.

Vooral heb ik genoten van sopraan Roberta Mameli in ‘Candida lumine’, maar verder zijn het ook Urula Eittinger en Andreas Post die heel mooie momenten nalaten met hun melismata en hun declamatorische voordracht.

Zeker voor iemand die rond de Kerstdagen eens iets onconventioneels wil horen, zijn deze uitgaven interessant.